انجمن مهندسی شیمی ایران در سال 1371 به همت جمعی از دانشجویان، صاحب نظران و علاقمندان رشته مهندسی شیمی به منظور ارتقای دانش فنی این رشته، افزایش ارتباط صنعت و دانشگاه، کاریابی و راهنمایی شغلی برای کارآفرینی در مهندسی شیمی و ایجاد جامعه منسجم مهندسی شیمی تأسیس شد. انجمن مهندسی شیمی ایران یک انجمن علمی به صورت سازمانی مردم نهاد، زیرمجموعه کمیسیون انجمنهای علمی کشور و به تبع آن زیرمجموعه وزارت علوم، تحقیقات و فناوری ست که با کسب مجوز از آن وزارت و در چارچوب اساسنامه انجمنهای علمی مشغول فعالیت است. انجمن مهندسی شیمی ایران توسط هیئت مدیره اداره می شود که انتخابات آن هر سه سال یکبار از طریق برگزاری مجمع عمومی با نظارت وزارت علوم انجام گرفته و با معرفی کاندیداها و رأی گیری، 9 نفر اصلی،3نفر عضو علی البدل،2 نفر بازرس و 1نفر بازرس علی البدل مشخص می شوند. فعالیتهای انجمن در چارچوب کمیته های مختلفی همچون: کمیته همایشها، کمیته واژه گزینی، کمیته صنعت، کمیته مسابقات علمی، کمیته انفورماتیک، کمیته عالی دانشجویی، کمیته نشریات و کمیته روابط بین الملل اجرایی می شود. مسئولیت هر یک از کمیته ها به عهده فردی از اعضای هیئت مدیره بوده و تنها کمیته عالی دانشجویی به عنوان بازوی کمکی دبیرخانه انجمن با معرفی دانشجویان فعال از سوی دانشکده ها و گروه های مختلف مهندسی شیمی، طی انتخاباتی معین می شوند.
برای نیل به اهداف باارزش انجمن، راهکارهایی تعریف شده اند:
1- عضویت حقیقی برای دانشجویان، دانش آموختگان، استادان و افراد علاقمند به این رشته .
2- عضویت حقوقی با اهدای لوح عضویت به سازمانهای علمی، پژوهشی و یا صنعتی مرتبط با این رشته .
3- برگزاری همایشهای ملی، بین المللی و تخصصی . 4- برگزاری کارگاه های تخصصی برای دانشجویان، دانش آموختگان و فعالان در صنعت .
5- تأسیس شعبات انجمن در دانشگاه ها یا مراکز پژوهشی فعال در رشته مهندسی شیمی.
6- انتشار نشریات علمی . 7- برگزاری مسابقات علمی- دانشجویی. 8- ایجاد بانک های اطلاعاتی مرتبط با موسسات علمی یا پژوهشی مهندسی شیمی .
9- برگزاری گردهمایی سالانه روسای دانشگاه ها و گروه های مهندسی شیمی برای تبادل نظر در خصوص مسائل پیش روی.
10- ایجاد، بسط و توسعه روابط بین الملل با دانشگاه ها یا انجمن های علمی خارج از کشور برای انجام فعالیتهای جامع و جهانی و ایجاد تسهیلات برای اعضای انجمن مهندسی شیمی ایران برای شرکت در رویدادهای علمی بین المللی در خارج از ایران.
11- امضای تفاهم نامه های همکاری با پژوهشگاهها و سازمانهای علمی یا صنفی برای برگزاری فعالیتهای مشترک و گسترده تر نمودن فعالیتهای انجمن.
12- تدوین اصول اخلاقی در نگارش مقالات و گزارش های علمی.
13- تلاش برای تدوین نظامنامه مهندسی شیمی و تاسیس سازمان نظام مهندسی شیمی ایران و پیگیری مراحل قانونی آن
فعالیتها و دستاوردهای انجمن مهندسی شیمی ایران که با برنامه ریزی هیئت مدیره در سالهای متمادی، تلاش دبیران، همت دبیرخانه، همکاری کمیته عالی دانشجویی و پشتیبانی دانشجویان، استادان، دانش آموختگان مهندسی شیمی و صاحبان صنایع حامی انجمن به دست آمده، انجمن مهندسی شیمی ایران را در سالهای 1389 تا 1394 موفق به دریافت لوح انجمن علمی برتر با توجه به امتیازدهی و ارزیابی توسط وزارت محترم علوم، تحقیقات و فناوری نموده و علاوه بر آن از سوی ریاست محترم جمهوری وقت در سال 1391 به عنوان انجمن علمی برتر در سطح کشور معرفی و تشویق شده است و موفقیت پشتوانه ای مستحک برای ادامه دادن و بهترین شدن است.